vrijdag, september 30, 2005

'Genoeg frietjes, maar wel wat duurder'

VOORBURG - Nederland hoeft zich geen zorgen te maken: er zijn ondanks de voorspelde matige aardappeloogst komend jaar genoeg frietjes. De patatjes zullen waarschijnlijk wel wat kleiner en iets duurder zijn, verwachten fritesfabrikanten Aviko en Farm Frites.
"Nederland hoeft niet te gaan hamsteren. Tekorten zijn niet aan de orde", aldus algemeen directeur P. de Bruijne van Farm Frites. In vergelijking met de stijging van de benzineprijzen, vindt de directeur de iets duurdere frietjes "geen issue".
Hoeveel meer consumenten straks gaan betalen, zal over enkele weken bekend zijn. Dan zijn alle aardappelen van het land. "De oogst is nog in volle gang. Maar er zijn minder aardappelen, dus dat de prijs iets omhoog gaat, dat staat wel vast", stelt marketing-manager D. van der Aart van Aviko.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte vrijdag op grond van oogstramingen bekend dat vooral akkerbouwers in Noord-Brabant en Limburg in 2005 flink minder aardappelen zullen oogsten. De twee provincies produceren dit jaar 17 procent minder aardappelen dan vorig jaar. Landelijk daalt deze oogst met 8 procent.
Ook de uienoogst is in de zuidelijke provincies flink kleiner dan in 2004. Dat komt vooral omdat de Brabantse en Limburgse boeren minder uien inzaaiden. Het aantal hectaren uienvelden daalde in vergelijking met 2004 met 22 procent. Landelijk kromp dit oppervlak met 9 procent, bleek vrijdag uit de voorlopige cijfers van het CBS. Boeren zaaiden dit jaar minder uien (en aardappelen) in om de grote oogst van vorig jaar te compenseren.
(Bron)

Geen opmerkingen: