dinsdag, september 27, 2005

Geweldsuitbarsting New Orleans zwaar overdreven

NEW ORLEANS/LOS ANGELES - De chaotische en anarchistische toestanden die de Superdome en het aangrenzende Conventie Centrum in New Orleans direct na orkaan Katrina in de greep hielden, blijken achteraf meer op fictie dan op feiten te zijn gebaseerd.
Verscheidene Amerikaanse kranten maken melding van schromelijk overdreven verhalen van verkrachtingen, moorden, berovingen en zwaar bewapende bendes die het hadden voorzien op slachtoffers van het natuurgeweld.
Dagbladen als The Los Angeles Times steken deels de hand in eigen boezem. Op sensationele toon berichtte de krant - in haar eigen woorden - over "troepen van de Nationale Garde die positie kozen op daken, speurend naar scherpschutters en gewapende hordes terwijl een kolkende massa vluchtelingen onder hen wanhopig probeerde te vluchten." De waarheid en accuratesse van media in de hele wereld blijken een van de eerste slachtoffers te zijn geworden van de vernietigende orkaan Katrina.
Het aantal doden onder de duizenden vluchtelingen die hun heil hadden gezocht in de Superdome en het aanpalende Conventie Centrum bleek bijvoorbeeld slechts zes te zijn, terwijl de indruk werd gewekt dat er tientallen mensen waren omgekomen door geweld. Kranten als The Times-Picayune schilderen nu op basis van ooggetuigenverslagen van hulpverleners en slachtoffers een heel ander en bescheidener beeld van de vermeende wantoestanden.
De schuld moet volgens de dagbladen evenwel niet alleen bij de media worden gelegd maar ook bij de autoriteiten. Functionarissen van de stad New Orleans zouden een schromelijk overdreven beeld hebben geschetst van de situatie. Politiecommissaris Compass meldde verkrachtingen van baby's en burgemeester Nagin sprak van "honderden gewapende bendeleden" die moordden en verkrachtten in de Superdome, aldus The Times-Picayune.
(Bron)

Geen opmerkingen: