dinsdag, september 27, 2005

Heks mag kosten opleiding aftrekken van belasting

LEEUWARDEN - Een Nederlandse heks mag de kosten die zij voor haar heksenopleiding heeft gemaakt, aftrekken van de belasting. Dat heeft de Belastingdienst dinsdag bevestigd.
De heks wilde echter nog meer posten aftrekken, maar dat weigerde de Belastingdienst. De heks stapte daarom naar de rechter in Leeuwarden, maar kreeg te horen dat ze niet in aanmerking komt voor de zelfstandigenaftrek en aftrek van haar autokosten.
De heks die de zaak aanspande, volgde haar opleiding bij De Heksehoeve in Appelscha. Volgens heks en lerares Magarita Rongen kostten de dertien opleidingsweekeinden in totaal 2197 euro. Wie de heks is die de zaak heeft aangespannen, weet Rongen niet en de rechtbank in de Friese hoofdstad wil dat niet zeggen.
Volgens de Belastingdienst mag niet elke heks de opleidingskosten aftrekken. "Deze vrouw gebruikte de opleiding om als acteur en geefster van workshops aan de slag te kunnen. Ze gebruikt de opleiding dus om haar vakkennis op peil te houden", zo verklaarde een woordvoerster van de Belastingdienst.
Een heks is een wijze man of vrouw die probeert mensen te helpen. Rongen houdt naar eigen zeggen eerst een intakegesprek met een kandidaat-cursist om de geschiktheid te toetsen. "Niet iedereen is geschikt om heks te worden. Een heks moet integer zijn en de wijsheid niet omzetten in macht. Een heks heeft als doel de sleutel voor mensen zichtbaar te maken waarmee ze verder kunnen komen", aldus Rongen, die overigens enthousiast reageerde op het nieuws van de aftrek van de opleidingskosten. Tijdens de heksenopleiding leren de cursisten onder meer spreuken, magische handelingen verrichten, kruidenmiddelen maken en genezen met stenen.
(Bron)

Geen opmerkingen: