woensdag, september 28, 2005

Vechtsport maakt jongens agressief

RIJSWIJK - Jongens tussen 11 en 15 jaar die vecht- of krachtsporten beoefenen, zijn agressiever dan hun leeftijdsgenoten die dat niet doen. Volgens een onderzoek van de universiteit van het Noorse Bergen komt dat niet door de aard van de sporters, maar door de sport zelf.
Uit het onderzoek, dat in het novembernummer van het tijdschrift Kind en Adolescent Review verschijnt, blijkt dat boksen, worstelen, gewichtheffen en het beoefenen van oosterse vechtsporten jonge jongens antisocialer, agressiever en gewelddadiger maakt. De bijna vijfhonderd onderzochte vecht- en krachtsporters gaan herhaaldelijk en extremer in de fout. Ook raken ze meer betrokken bij vechtpartijen, gebruiken sneller messen en knuppels, stelen, vernielen en spijbelen meer.
Volgens de onderzoekers zijn het de activiteiten, de aandacht voor spieren, fysieke kracht en hardheid en de typische machocultuur die bij de sporten hoort, die het agressieve gedrag doen toenemen.
Hoogleraar jeugdbescherming Wim Slot van de Vrije Universiteit noemt de resultaten zeer zorgelijk. "We gingen er altijd vanuit dat we probleemjongens via sportscholen op het rechte pad konden krijgen en dat uitleven in sport de agressie in het dagelijks leven zou verminderen."
Slot ziet in de resultaten geen reden tot onmiddellijke paniek. "Dit bewijst dat een bepaalde groep jongens agressiever wordt van vechtsport, maar het blijft moeilijk te zeggen of alle jongens zo reageren." Hij adviseert ouders een keer met hun kind mee te gaan naar de sportschool om de sfeer te proeven. "Die machocultuur, daar moet je voor waken."
(Bron)

Alle kids toch maar weer op macrameƫen?

Geen opmerkingen: