dinsdag, september 27, 2005

Fietsstoeltjes voldoen niet aan Europese norm

DEN HAAG - Geen van de fietsstoeltjes die in Nederland verkrijgbaar zijn, voldoet helemaal aan de Europese veiligheidseisen. Dit heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) op basis van eigen onderzoek vastgesteld.
De Europese eisen hebben onder meer betrekking op de manier waarop het kind in het stoeltje vastzit, de voetsteuntjes en de bevestiging van het stoeltje op de fiets. De VWA heeft in totaal tien fietsstoeltjes onderzocht.
Reden voor blinde paniek onder fietszitjesbezitters is er niet, volgens een woordvoerster van de autoriteit. "Het is niet gezegd dat de stoeltjes onveilig zijn. Het kan wel beter met de veiligheid".
De Nederlandse wet stelt nog geen eisen aan fietsstoeltjes. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) of anders het ministerie van Verkeer en Waterstaat is nu aan zet. Deze ministeries zouden de fabrikanten kunnen manen om hun producten zo aan te passen dat ze voldoen aan de Europese normen. "Een andere optie is nader onderzoek, want dit eerste onderzoek was verkennend", aldus de VWA-zegsvrouw.
Ieder jaar worden op de eerste hulp van ziekenhuizen 160 kinderen behandeld na een ongeval met een fietsstoeltje. Meestal gaat het om en valpartij, waarbij het kind uit het stoeltje valt of de fiets met kind én stoeltje omvalt. Alleen als het kind valt doordat het uit het stoeltje klimt, kan dat worden voorkomen door een kindveilige sluiting van het stoeltje.
Veel kinderen komen met de voeten of benen tussen de spaken. Ieder jaar moeten daarvoor 3100 kinderen worden behandeld.
(Bron)

Mijn moeder dreigde gewoon met hel en verdoemenis als ik niet braaf zou blijven zitten, met de voeten keurig op de steuntjes en zo. Werkte op zich wel.

Geen opmerkingen: