maandag, september 26, 2005

Minder criminaliteit in meeste grote steden

VOORBURG - In de meeste grote steden, waaronder Amsterdam, Utrecht, Groningen en Nijmegen, is het aantal misdrijven vorig jaar gedaald. In Rotterdam en Den Haag nam de criminaliteit juist toe. Dat bleek maandag uit een vergelijkend onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder de tien grote gemeenten.
In Utrecht en Rotterdam werden de meeste misdrijven geregistreerd (191 per duizend inwoners), gevolgd door Amsterdam en Eindhoven (ruim 170). In 2000 was Utrecht alleen koploper. Rotterdam telde toen nog 153 misdrijven per duizend mensen. Den Haag is gestegen van ruim 130 naar 150. In heel Nederland ligt dat cijfer op 100, net als in 2000.
Bij bijna tweederde van alle geregistreerde zaken gaat het om een vermogensdelict (diefstal en inbraak). In Utrecht komt die vorm van criminaliteit nog altijd het meeste voor, al is wel sprake van een afname. Ook in zes andere grote steden nam vermogenscriminaliteit af.
In Almere werden vorig jaar net als in 2000 de meeste vernielingen aangericht. Het aantal geregistreerde vernielingen steeg behalve daar ook in Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. In de andere grote steden daalde dit cijfer. Het aantal vernielingen in Nederland bleef vrijwel stabiel ten opzichte van 2000.
Het aantal geweldsmisdrijven in het hele land steeg in die periode wel, onder meer in zes van de tien onderzochte gemeenten. Rotterdam staat bovenaan met een aantal dat uitkwam op 22 per duizend inwoners, ongeveer 9 meer dan in 2000. In Amsterdam, Utrecht, Groningen en Nijmegen registreerde de politie minder geweldsmisdrijven.
(Bron)

Het lastige is natuurlijk dat het niet zo _voelt_ voor veel mensen.

Geen opmerkingen: