donderdag, september 29, 2005

Inspectie eist opheldering over sterftes hartcentrum

DEN HAAG - De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil binnen een week opheldering van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen over het sterftecijfer bij hartoperaties. Dat zou twee keer zo hoog liggen dan het gemiddelde in de Nederlandse hartcentra.
De inspectie kwam volgens een woordvoerster in actie na een brandbrief van J. Damen, een van de hoogleraren die verantwoordelijkheid dragen voor het hartcentrum van het ziekenhuis in Nijmegen. Damen spreekt van zeer ernstige problemen en schrijft: "Ik zou mij hier niet laten opereren als dat nodig was."
De zegsvrouw van de Inspectie voor de Gezondheidszorg bevestigde donderdag een bericht in het Algemeen Dagblad over de kwestie. "We hebben direct actie ondernomen toen we deze brandbrief onder ogen kregen", aldus de woordvoerster.
De hoogleraar schrijft in zijn brief dat de cardiologische afdeling van het ziekenhuis veel te veel onnodige, vaak levensbedreigende complicaties telt. Het is niet duidelijk om hoeveel sterfgevallen het gaat. Ziekenhuizen maken die cijfers doorgaans niet openbaar.
Het St Radboud bevestigt dat het sterftecijfer op de afdeling klepchirugie hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. Uit de gegevens van het ziekenhuis blijkt dat de sterfte vooral oudere mensen met meerdere aandoeningen betreft.
Volgens een woordvoerder houden de specialisten van de afdeling hun werkwijze inmiddels kritisch tegen het licht, nadat de brandbrief drie weken geleden al intern was rondgestuurd. Een in 2004 geopende pre-operatieve polikliniek moet er bovendien toe leiden dat minder patiënten overlijden. Het aantal sterfgevallen in het hartcentrum daalt dit jaar al, aldus het ziekenhuis.
Het nieuws leidt tot onrust onder hartpatiënten, stelt de stichting Hartpatiënten Nederland in Roermond. De stichting biedt mensen die wachten op een hartoperatie in het Nijmeegse ziekenhuis aan te bemiddelen voor opname in Duitse ziekenhuizen in de grensstreek. Ook voor spoedoperaties zouden ze daar terecht kunnen.
(Bron)

Geen opmerkingen: