dinsdag, september 27, 2005

Regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen overleden

DIEMEN - Regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen, bekend van onder andere de tv-serie Oud geld en de speelfilms Familie, Cloaca en Lepel, is dinsdagochtend in zijn woonplaats Amsterdam overleden aan de gevolgen van kanker. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Hij is 47 jaar geworden.
Van de Sande Bakhuyzen maakte als regisseur furore met zowel speelfilms en televisiedrama als met theaterproducties. In 1994 brak hij door als regisseur met enkele afleveringen van de succesvolle dramaserie Pleidooi.
Daarna volgde de door Maria Goos geschreven serie Oud Geld, die overladen werd met televisieprijzen waaronder diverse Gouden Kalveren en de Nipkov Schijf. In latere jaren zette Van de Sande Bakhuyzen zijn succes voort met diverse bekroonde en veelgeprezen series als De enclave en Bij ons in de Jordaan.
In 2001 maakte de regisseur met scenarioschrijfster Goos zijn eerste speelfilm Familie. Daarna volgden de films Cloaca en Leef!. Cloaca won op het Nederlandse Film Festival 2003 de Publieksprijs en de Speciale Juryprijs voor de vier hoofdacteurs. Leef! beleeft woensdag zijn wereldpremière als openingsfilm van het Nederlandse Film Festival.
De programmering van het 25e Nederlands Film Festival verandert weinig door het overlijden van Van de Sande Bakhuyzen. Volgens een woordvoerder van het festival was het 'de uitdrukkelijke wens van de regisseur dat de geboorte van de film 'Leef! wordt gevierd'.
Festivaldirecteur Doreen Boonekamp wijdt de eerste alinea van haar openingsspeech woensdagavond aan het overlijden van de regisseur. 'Leef!' gaat later op de avond in première.
De laatste film die de regisseur maakte is Ik omhels je met duizend armen, een verfilming van het gelijknamige boek van Ronald Giphart. Deze film gaat naar verwachting in 2006 in première.
(Bron)

Geen opmerkingen: