Britse politie pakt verdachten van miljoenenroof
LONDEN - De Britse politie heeft donderdagavond een man en een vrouw aangehouden die betrokken zouden zijn bij wat waarschijnlijk de grootste roofoverval in de Britse geschiedenis is. Dat meldden Britse media donderdagavond op gezag van de politie.
Bij de overval van woensdag op een gelddepot in Tonbridge in het zuiden van Engeland namen zwaarbewapende overvallers de directeur van een gelddepot en zijn gezin in gijzeling en hielden zij hen en personeel van het depot onder bedreiging met vuurwapens vast tot zij een vrachtwagen hadden gevuld met een bedrag van mogelijk 50 miljoen pond (ruim 73 miljoen euro) in oude en nieuwe biljetten.
De arrestanten zijn volgens de eerste berichten een man van 29 en een vrouw van 31. Zij zijn ingesloten op politiebureaus in Kent, nadat zij in de omgeving van Londen waren aangehouden. Of de twee ervan worden verdacht daadwerkelijk te hebben deelgenomen aan de overval, is niet duidelijk. Ook is niet bekend of zij samen of apart zijn aangehouden.
Plaatsvervangend hoofdcommissaris Adrian Leppard van de politie van Kent wilde geen details geven, maar hij zei wel: "Wij zijn iedereen die onze hotlines met informatie heeft gebeld erg dankbaar." Dat zou kunnen betekenen dat de politie dankzij een tip achter de verblijfplaats van de verdachten is gekomen. De politie kreeg meer dan vierhonderd telefoontjes.
Dat er tips zouden komen wist de politie zeker, omdat de beroofde geldtransporteur Securitas en zijn verzekeraars een beloning van 2 miljoen pond (bijna 3 miljoen euro) hebben uitgeloofd voor aanwijzingen die leiden tot aanhouding van de daders of het vinden van de buit.
Het kan nog wel dagen duren voordat duidelijk is hoeveel geld de overvallers hebben meegenomen. Personeel van het beroofde depot is bezig een inventarisatie te maken. Kort na de overval deelde de politie mee dat er 25 à 40 miljoen pond was buitgemaakt. Donderdag stelde zij dat bedrag naar boven bij.
De Britse politie maakte honderd man vrij voor het onderzoek en een klopjacht op de daders van de overval. Zij zegt dat de omvang van het onderzoek en de jacht op de daders - van wie enkelen mogelijk al naar het vasteland van Europa zijn uitgeweken - gerechtvaardigd is en niet alleen omdat de buit zo groot is. "Het is belangrijk te bedenken dat dit een gevaarlijke gewapende bende is die een jong gezin, met inbegrip van een jongen van acht jaar, en veertien personeelsleden van het depot een angstaanjagende beproeving hebben laten ondergaan, waarbij zij voor hun leven vreesden."
De gemaskerde en gewapende overvallers deden zich voor als politieagenten en hielden de directeur van het geldkantoor van Securitas dinsdagavond tegen half zeven aan toen hij in zijn auto op weg naar huis was. De man werd vervolgens gekneveld en meegenomen. Vrijwel tegelijkertijd meldden zich twee handlangers bij de woning van de directeur, waar zij aan zijn vrouw vertelden dat haar man betrokken was bij een ongeval. Zij namen de geschrokken vrouw en haar zoontje mee.
Zowel de man als de vrouw en de jongen werden naar een boerderij in het westen van het graafschap Kent gebracht. De politie weet nog niet waar die boerderij zich bevindt. Aan het begin van de nacht werden de drie naar het depot in Tonbridge gebracht, waar de bendeleden de directeur dwongen een van hen binnen te laten.
Deze man dwong een van de personeelsleden onder bedreiging met een vuurwapen een poort te openen en de andere leden van de bende in een aantal voertuigen binnen te laten. De personeelsleden werden vastgebonden en samen met de directeur en zijn gezin opgesloten, terwijl de bendeleden het geld in een vrachtwagen laadden. Na meer dan een uur gingen de rovers ervandoor.
Dat andere mensen dan de rovers op de hoogte moeten zijn geweest van de plannen, staat voor de politie vast, omdat er veel voorbereidingen aan vooraf moeten zijn gegaan. Die hebben waarschijnlijk weken en mogelijk zelfs maanden geduurd. Een hoge functionaris van de afdeling zware criminaliteit van de politie van Kent zei donderdagmiddag dat de bendeleden waarschijnlijk het depot in Tonbridge en de directeur en zijn gezin geruime tijd hebben geobserveerd.
Een financieel deskundige zei donderdag tegen het zakenblad Forbes dat de overvallers niet eenvoudig hun buit zullen kunnen witwassen. Witwasexpert Peter Lilley van een Brits adviesbedrijf zei dat een optie is om uit te wijken naar "landen met soepelere monetaire regels", waar de rovers het geld op offshore-rekeningen zouden kunnen zetten of het voor langere tijd kunnen investeren in vastgoed om ontdekking te voorkomen. "Fysiek geld vormt een groter risico dan elektronisch geld of zelfs goud", aldus Lilley.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten