woensdag, februari 22, 2006

Groen licht voor vaccinatie pluimvee

BRUSSEL - Nederland heeft toestemming gekregen om de hobbykippen te vaccineren tegen vogelgriep. Een comité van experts uit de 25 EU-landen ging woensdag in Brussel akkoord met een verzoek van minister Veerman (Landbouw).
Nederland is het eerste land in de Europese Unie dat pluimvee inent tegen de oprukkende dierziekte. Veerman overweegt later ook buitenlopende kippen van boerenbedrijven te laten vaccineren. Voorlopig vindt hij daar de ophokplicht voldoende.
De bedoeling is dat dierenartsen de eigenaren van hobbykippen bezoeken. Voor totaal 100 tot 150 euro krijgen de kippen dan een vaccinatie. De arts ringt ze ook, ter herkenning. Minister Veerman overlegt over de precieze uitvoering nog met de vereniging van hobbydierhouders.
Veerman is een groot voorstander van het vaccineren van dieren tegen dierziektes. Hij heeft zich daar diverse malen sterk voor gemaakt. Veerman ziet het vaccineren van pluimvee als een alternatief voor het ophokken of afschermen van pluimvee. Door de dieren te vaccineren hoeven ze tijdens de trekperiode van de wilde vogels niet meer naar binnen.
De commissie heeft woensdag een beschikking ingebracht met diverse voorwaarden. Zo mogen er geen gevaccineerde levende kippen over de grens worden gebracht. Gevaccineerd pluimvee moet in Nederland worden geslacht. Vlees van gevaccineerde dieren mag wel geëxporteerd worden.
Naar alle waarschijnlijkheid kan het vaccineren van pluimvee over circa twee weken beginnen. Er moet onder andere een vrijstellingsregeling gemaakt worden voor het op de markt brengen van een vaccin.
De Europese toestemming om Nederlandse hobby- en buiten lopende kippen uit voorzorg te mogen vaccineren tegen het vogelgriepvirus is een "fundamentele doorbraak". LTO Nederland en de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) willen de nu opgehokte vrije uitloop- en biokippen snel kunnen inenten.
"Daar moet haast achter gezet worden, al moet eerst helderheid bestaan over mogelijke consequenties op handelsgebied", reageerden de twee organisaties woensdag. De pluimveesector wil vanwege de grote exportbelangen voorkomen dat de grenzen op slot gaan voor de Nederlandse eieren en kipfilets.
(Bron)

Geen opmerkingen: