vrijdag, februari 24, 2006

Legionella in gevangenissen aangetroffen

DEN HAAG - Gevangenissen doen te weinig om besmetting van het water met de legionellabacterie te voorkomen. De VROM-Inspectie heeft in twaalf inrichtingen de gevaarlijke bacterie aangetroffen. Voor zover bekend zijn er geen mensen ziek geworden door deze besmetting, meldde de inspectie vrijdag. De dienst heeft in totaal onder 105 gevangenissen een enquĂȘte gehouden.
De VROM-Inspectie zoekt samen met de eigenaren en beheerders van de gevangenissen naar oplossingen waardoor besmetting met de bacterie kan worden voorkomen. De Rijksgebouwendienst, eigenaar van 85 van de onderzochte gevangenissen, heeft inmiddels maatregelen getroffen. De VROM-Inspectie zal in het tweede kwartaal controleren of de situatie in de inrichtingen is verbeterd.
De legionellabacterie kan de veteranenziekte veroorzaken, een mogelijk dodelijke aandoening. Het inademen van de bacterie in heel kleine druppeltjes waternevel kan tot besmetting leiden. De meeste mensen worden er niet ziek van. Wie wel ziek wordt, krijgt longontsteking.
Eigenaren van bijvoorbeeld ziekenhuizen, zwembaden, gevangenissen en asielzoekerscentra, zijn verplicht maatregelen te nemen om besmetting te voorkomen. Bovendien moeten ze het leidingwater periodiek controleren.
De meest bekende legionella-uitbraak is die op de West-Friese Flora in Bovenkarspel in 1999. Daardoor kwamen uiteindelijk 32 mensen om het leven.
(Bron)

Geen opmerkingen: