vrijdag, februari 24, 2006

'Slechte voorlichting pijnstillers bij drogist'

AMSTERDAM - Drogisterijen en supermarkten lichten klanten die een middel tegen hoofdpijn kopen niet goed voor. De Telegraaf presenteert donderdag de resultaten van een onderzoek dat de Consumentenbond heeft gedaan naar de kennis van geneesmiddelen onder verkopend personeel. De bond liet 97 drogisterijen en 50 supermarkten bezoeken om de farmacologische vakkennis van het personeel te testen.
Een aantal geneesmiddelen waarvoor geen recept van de huisarts nodig is, mag sinds een paar jaar in supermarkten en drogisterijen worden verkocht. Personeel hoort de klant bij het afrekenen te vragen of die nog advies nodig heeft over het gebruik van het middel. Uit het onderzoek blijkt dat die vraag 'regelmatig' niet wordt gesteld. Ook kregen de 'testklanten' niet altijd het juiste middel aangereikt.
De onderzoekers testten bij tien drogisterijen de reactie van het personeel wanneer een klant met tweehonderd pijnstillers van vierhonderd milligram ibuprofen wilde afrekenen. Bij vijf van de tien winkels werd deze hoeveelheid relatief zware pijnstillers zonder commentaar afgerekend. De Consumentenbond noemt de uitslag van deze test 'treurig'.
(Bron)

Geen opmerkingen: