vrijdag, februari 24, 2006

Donner wenst sneller ingrijpen bij opvoedproblemen

DEN HAAG - Minister Donner van Justitie wil dat er eerder ingegrepen kan worden in gezinnen die niet in staat zijn hun kinderen goed op te voeden. Hij komt met een wetsvoorstel om dat mogelijk te maken, zei hij vrijdag tijdens een CDA-verkiezingsbijeenkomst met de pers.
Op dit moment kunnen kinderen pas onder toezicht worden geplaatst als de rechter oordeelt dat de zedelijke en morele ontwikkeling van het kind in gevaar is. Met het wetsvoorstel van Donner wordt een snellere aanpak mogelijk, namelijk als naar het oordeel van de Raad voor de Kinderbescherming het onbedreigd opgroeien van een minderjarige wordt belemmerd.
De ouders kunnen dan bijvoorbeeld de opdracht krijgen een opvoedcursus te volgen. Doen ze dat niet, dan kunnen sancties worden opgelegd of kunnen de kinderen alsnog onder toezicht worden geplaatst. Door eerder ingrijpen mogelijk te maken, hoopt Donner problemen als met de gedode peuter Savanna te voorkomen. "We moeten de problemen niet alleen aanpakken als ze te erg zijn geworden."
In gedwongen abortussen of anticonceptie, zoals bepleit door de Rotterdamse wethouder Van den Anker (Leefbaar Rotterdam), ziet Donner niets. "Dan schiet je je doel voorbij."
Donner bereidt ook nog een wetsvoorstel voor dat officieren van justitie in staat stelt eerder op te treden tegen overlast in buurten, zei hij vrijdag. De officier kan relschoppers aanwijzingen geven over hun gedrag. Hij kan eventueel een contactverbod of een straatverbod opleggen.
(Bron)

Geen opmerkingen: