woensdag, februari 22, 2006

Vier jaar celstraf voor frauderende Aegon-directeur

ARNHEM - Een voormalig directeur van Aegon heeft een celstraf van vier jaar gekregen. Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde de gewezen financieel directeur P.V. woensdag tot deze straf wegens een miljoenenfraude. Zijn compaan H.T. kreeg een celstraf van 3,5 jaar.
Het tweetal heeft verzekeraar Aegon voor 18 miljoen euro opgelicht, en misschien zelfs wel een paar miljoen meer. Om de oplichting mogelijk te maken, stuurde de Twentse evenementenorganisator T. honderden rekeningen naar Aegon.
De meeste facturen waren verzonnen. Financieel directeur V. had de vrije hand bij de verzekeraar en kon de bedragen zonder problemen doorsluizen naar zijn compagnon. Op die manier ontstond een van de grootste bedrijfsfraudes uit de Nederlandse geschiedenis.
Het gerechtshof oordeelde dat de twee zich jarenlang hebben schuldig gemaakt aan een omvangrijke en professionele fraude. V. heeft naar het oordeel van het hof ernstig misbruik gemaakt van zijn sleutelpositie bij Aegon. Daarnaast heeft de fraude niet alleen Aegon in de portemonnee geraakt, maar ook het vertrouwen in de verzekeringswereld geschaad.
De opgelegde straffen komen overeen met de eis van de advocaat-generaal. De gewezen Aegon-directeur kreeg dezelfde straf in het voorjaar van 2004 al opgelegd door de rechtbank in Almelo. Voor zakenman T. valt de celstraf een half jaar lager uit.
De Aegon-directeur wordt harder aangepakt, omdat het gerechtshof hem ziet als het brein achter de miljoenenfraude. Omdat het een ernstige fraude betreft, kregen de twee fraudeurs een volledig onvoorwaardelijke gevangenisstraf.
De strafmaat houdt rekening met de gevolgen van de fraudezaak voor het privéleven van de verdachten. Ook heeft het gerechtshof meegewogen dat Aegon de verdwenen miljoenen zal proberen terug te halen bij de twee verdachten. De verzekeraar heeft dat al aangekondigd.
(Bron)

Geen opmerkingen: