vrijdag, februari 24, 2006

Lucht boven Nederland schoner dan gedacht

BILTHOVEN - De lucht boven Nederland is schoner dan gedacht. De vervuiling door roet en fijnstof is vooral een probleem van de Randstad en steden. Het platteland heeft veel minder last van luchtverontreiniging.
Een woordvoerder van het Milieu- en Natuur Planbureau (MNP) sprak vrijdag van een "eerste globale raming" naar aanleiding van een bericht uit het AD. "We zijn nog volop aan het rekenen".
Daaruit moet blijken wat de verklaring is van het betere beeld. "Wij denken aan een combinatie van fijnere meetmethodes en maatregelen tegen vieze lucht."
De verschillen zijn het grootst in landelijk gebied. In Noord-Brabant en Limburg, die op eerdere kaarten helemaal rood ingekleurd waren, is de toestand minder ernstig. De vieze lucht concentreert zich op een aantal plaatsen, zoals varkenshouderijen.
Ook de lucht boven steden is minder vuil, maar nog steeds veel vuiler dan wettelijk toegestaan. Sinds twee jaar zijn plannen voor de aanleg van woonwijken (en wegen) stilgelegd omdat de lucht te vuil was. Het MNP, opdrachtgever van de metingen, komt op zijn vroegst dinsdag met de definitieve gegevens.
Staatssecretaris Van Geel (Milieu) reageerde via een woordvoerster al blij op de informatie, maar waarschuwt dat harde maatregelen nodig blijven in het stedelijk gebied.
(Bron)

Geen opmerkingen: