maandag, februari 20, 2006

NS schendt privacy met OV-chipkaart

DEN HAAG - De Nederlandse Spoorwegen mogen niet zomaar vastleggen waar hun klanten naar toe reizen. Alleen als treinreizigers daar toestemming voor geven, mag de NS dit doen. Dat zei voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) J. Kohnstamm maandag in de Volkskrant.
De NS zegt met de invoering van de OV-chipkaart de reisgegevens te willen registreren om reizigers op maat gesneden aanbiedingen te kunnen doen. Klanten die bezwaar maken, kunnen zich uit dit register laten schrappen. Volgens Kohnstamm kan dit niet door de beugel. "De NS moet aantonen wat de noodzaak is deze op personen herleidbare reisgegevens te bewaren. Alleen commerciƫle redenen zijn niet genoeg."
Kohnstamm vindt dat zijn college extra alert moet zijn bij een bedrijf als de NS. "De NS is een monopolist en heeft macht. Bij de combinatie macht en persoonsgegevens moet het CBP op het vinkentouw zitten."
Het college heeft de spoorwegen al eerder gewezen op mogelijk misbruik van de OV-chipkaart, maar de NS zei het probleem niet te zien. De reisgegevens zijn grotendeels anoniem, alleen het reisgedrag van vaste klanten komt vast te liggen. Treinreizigers die laten weten dat niet te willen, schrapt de NS uit het bestand.
Maar volgens Kohnstamm is dat de omgekeerde wereld: de NS moet eerst vragen om toestemming als de noodzaak van de registratie niet is aangetoond. Als de NS zich niet neerlegt bij de uitspraak van het CBP, kan het college boetes opleggen.
(Bron)

Geen opmerkingen: