vrijdag, februari 24, 2006

Japan sluit grenzen voor Nederlandse kip

RIJSWIJK - Japan sluit als eerste land de grenzen voor Nederlandse kippen en kipproducten zodra een begin wordt gemaakt met de vaccinatie van hobby- en vrije uitloopdieren tegen de vogelgriep. De sector is bang dat andere Aziatische landen dit voorbeeld zullen volgen, zei vrijdag een woordvoerder van de Productschappen voor Vee, Vlees en Eieren (PVE).
Het ministerie van Landbouw zou volgens hem "tot in alle uithoeken" moeten communiceren dat er niets mis is met de producten. Het departement is al druk bezig daarmee via zijn diplomaten, "maar het kan niet hard genoeg gaan". Minister Veerman zei woensdag te verwachten dat de eerste kippen in Nederland over twee tot drie weken worden gevaccineerd.
Nederland voert naar Japan voornamelijk eiwitpoeder uit voor de visindustrie, ongeveer 6000 tot 8000 ton per jaar (van ongeveer 1,5 miljard eieren) met een waarde van ongeveer 50 miljoen euro. Japan is de belangrijkste afzetmarkt voor dit product. "We kunnen dit niet in Europa kwijt. Als we die eieren in Europa moeten afzetten, heeft dat een prijsdrukkend effect", aldus voorzitter T. van Dijk van de Anevei, de vereniging van eierhandelaren.
"Wij proberen de Japanners nog op andere gedachten te brengen, maar dit land gooit veiligheidshalve meestal eerst de grenzen dicht."
(Bron)

Geen opmerkingen: