zondag, maart 18, 2007

Alarm om 'sluipmoordenaar' hepatitis B

AMSTERDAM - De komende tien jaar sterven meer dan tweeduizend Nederlanders aan hepatitis B. De ziekte vormt een 'acuut probleem', waarschuwt een team van experts van ziekenhuizen en expertisecentra. Dinsdag bieden zij de Tweede Kamer een petitie aan met voorstellen voor een betere preventie en behandeling.
De werkgroep wijst erop dat er de komende tien jaar in Nederland waarschijnlijk twee keer zo veel mensen sterven aan hepatitis B dan aan aids. De politiek moet maatregelen nemen, stelt de werkgroep. Deze moeten zich niet alleen richten op preventie maar ook op een verbetering van de zorg.
De werkgroep die de petitie aanbiedt bestaat uit onder anderen experts van het Nationaal Hepatitis Centrum, Het Nederlands Genootschap voor Maag-, Darm- en Leverartsen, de Nederlandse Internisten Vereeniging, de Nederlandse Vereniging voor Hepatologie en het Erasmus Medisch Centrum.
Het Hepatitis B-virus kan leiden tot ernstige infecties aan de lever. Volgens een woordvoerder van het Erasmus MC geldt de ziekte als 'een stille sluipmoordenaar'. Veel mensen zouden een leveraandoening niet direct in verband brengen met hepatitis B. De werkgroep pleit er in de petitie onder meer voor het vaccin voor de ziekte te laten opnemen in het rijksvaccinatieprogramma.
(Bron)

Ik heb ooit een jaar als leerlingverpleegkundige op een afdeling gewerkt waar een patiƫnt was met hepatitis B (plus vergaande leverschade), en we kregen allemaal te horen dat we maar gewoon latex handschoenen moesten dragen als we haar verzorgden. Als we in contact kwamen met bloed of zo, wat gezien de toestand van de vrouw regelmatig gebeurde, moesten we maar goed poetsen met mercurochroom (een ontsmettingsmiddel). Inenten kon alleen op eigen kosten.

Geen opmerkingen: