donderdag, maart 22, 2007

Onderwijsbond: onderzoek naar geweld op scholen

RIJSWIJK - De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt dat het ministerie van Onderwijs moet onderzoeken hoe vaak geweld op scholen voorkomt. Niemand weet precies hoe groot het probleem is, zei een woordvoerder donderdag.
Of de vier steekpartijen op scholen deze week deel zijn van een groter probleem of een toevallige samenloop van omstandigheden, weet de bond niet. Volgens de zegsman hebben scholen de afgelopen jaren juist meer werk gemaakt van de veiligheid.
In 2004 heeft de bond een veiligheidsplan uitgebracht met adviezen voor scholen om de veiligheid te verbeteren. In dat plan stond onder meer dat scholen een eigen veiligheidsplan moeten opstellen en hun personeel moeten scholen in de omgang met agressie en conflicten. Volgens de AOb hebben veel scholen na het advies maatregelen genomen.
"Specifieke maatregelen verschillen per school. Het belangrijkste is dat scholen het onderwerp serieus nemen en niet denken: dat gebeurt bij ons niet. Maar dan nog kun je nooit voor honderd procent uitsluiten dat er iets gebeurt", aldus de zegsman.
Als voorbeeld van een geslaagde aanpak noemde de woordvoerder van de AOb de nauwe banden die sommige scholen met de politie onderhouden. "Op het Amsterdams lyceum komt de politie bijvoorbeeld vaak onverwachts op school. Leerlingen worden dan gefouilleerd en er wordt voorlichting gegeven." De zegsman denkt dat deze aanpak preventief werkt.
(Bron)

Geen opmerkingen: