dinsdag, maart 20, 2007

Boomklevers kunnen vreemde taal leren

AMSTERDAM - Boomklevers leren vreemde talen. De vogels kunnen de alarmroepen van Amerikaanse matkoppen interpreteren, ontdekten biologen.
De matkoppen, een mezensoort, gebruiken verschillende alarmroepen om elkaar te waarschuwen voor bedreigingen. Als er een snelle roofvogel overvliegt, zoals een valk, klinkt de roep van de matkop anders dan bij tragere bedreigingen, zoals een uil op een tak.
Boomklevers en matkoppen delen hun leefomgeving. De onderzoekers vroegen zich daarom af of de boomklevers op de roep van hun buren zouden reageren. Toen wetenschappers geluidsopnamen van de alarmroepen afspeelden bij bomen waar de boomklevers in voorkomen, namen de vogels inderdaad verdedigende stellingen in.
Dat verschillende vogelsoorten op elkaars alarmroep reageren is op zich al langer bekend, maar de boomklevers bleken, net als de matkoppen, ook uiteenlopend te reageren op de verschillende soorten waarschuwingen. Hun defensieve reactie op het 'luchtalarm' was veel heftiger dan bij een waarschuwing voor een uil.
(Bron)

Geen opmerkingen: