vrijdag, maart 23, 2007

Straffeloos wapens inleveren op school

DEN HAAG - Jongeren in vijf gemeenten kunnen in mei op school en in uitgaansgelegenheden wapens inleveren zonder dat zij voor het bezit ervan worden vervolgd.
De inzamelingsactie in Den Haag, Den Helder, Tilburg, Castricum en Cuijk gaat gepaard met een voorlichtingscampagne om het gebruik van wapens tegen te gaan.
Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie vrijdag gezegd. Hij bevestigde daarmee een bericht in De Telegraaf.
Het gaat om een proef. Als die slaagt, volgt dit najaar mogelijk een landelijke inzamelingsactie. Zeven jaar geleden was er voor het laatst een soortgelijke actie, waaraan ook volwassenen konden meedoen. Dat leverde toen ongeveer 3800 illegale vuurwapens op.
De komende proef is gericht op het voortgezet onderwijs en horecagelegenheden, zoals discotheken. De beheerders ervan krijgen een kluis waar ze niet zelf in kunnen. Jongeren kunnen hun wapen onder toezicht inleveren. Als dat een slag- of steekwapen is, gaan ze direct vrijuit.
Leveren ze een vuurwapen in, dan wordt geregistreerd van wie dat afkomstig is en wordt de politie ingelicht. Die bekijkt dan eerst of er geen delict mee is gepleegd. Is dat inderdaad niet het geval, dan zal justitie niet tot vervolging overgaan. De politie haalt de kluisjes na een week op.
De inzamelingsactie wordt gecombineerd met een bewustwordingscampagne van de Stichting tegen Zinloos Geweld. Die richt zich op jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Als er echter mensen zijn die jonger of ouder zijn en op een van de locaties een wapen willen inleveren, kan dat ook, aldus de woordvoerder.
Twee gemeenten in de buurt van Cuijk, Sint-Anthonis en Boxmeer, gaan naar verwachting ook meedoen aan de proef.
De Tweede Kamer had er in de afgelopen jaren op initiatief van de LPF bij het kabinet op aangedrongen opnieuw een landelijke wapeninzamelingsactie te houden.
(Bron)

Geen opmerkingen: