vrijdag, maart 23, 2007

Iran pakt Britse marinemensen op

LONDEN - Iran heeft vijftien man van de Britse marine opgepakt. Dat meldde het ministerie van Defensie in Londen vrijdag, aldus de BBC. Zij werden tijdens een routinepatrouille in de Perzische Golf door de Iraanse marine gevangen genomen.
Het gaat om bemanningsleden van de HMS Cornwall. Het schip stuurde twee kleine boten met vijftien man om een zeilschip waarmee in de regio veel koopwaar wordt vervoerd, een zogeheten dhow, te inspecteren die mogelijk smokkelwaar vervoerde, aldus de BBC.
Op het moment dat de Britten de inspectie hadden voltooid, werden ze omringd door Iraanse marineschepen. De Britten werden daarna gedwongen koers te zetten richting Iraanse wateren. Londen eist de onmiddellijke vrijlating van de zeelieden en teruggave van de boten.
Volgens de BBC maken de mariniers het goed. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Margaret Beckett, heeft de Iraanse ambassadeur in Londen op het matje geroepen in een poging de gegijzelden zo snel mogelijk vrij te krijgen.
In 2004 nam Iran al Britse soldaten gevangen, nadat zij volgens het land in Iraanse wateren terecht waren gekomen. De acht mannen werden toen na drie dagen vrijgelaten nadat zij op de Iraanse staatstelevisie gedwongen werden zich te verontschuldigen.
(Bron)

Geen opmerkingen: