donderdag, maart 22, 2007

Miljard mensen zonder schoon drinkwater

ROME - Op Wereldwaterdag staat donderdag de schaarste van schoon drinkwater centraal. Hoewel de situatie sinds 1990 drastisch is verbeterd, hebben 1,1 miljard mensen vandaag de dag nog geen toegang tot schoon, veilig drinkwater, blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef.
Volgens Unicef sterven jaarlijks 1,5 miljoen kinderen aan diarree, die het gevolg is van slecht drinkwater en een gebrek aan hygiëne.
Bijna de helft van de mensen die niet over schoon water beschikken, woont op het Afrikaanse continent. In Oost-Azië en het Stille Zuidzeegebied kampen ruim 400 miljoen mensen met drinkwaterproblemen.
Het heeft vooral voor vrouwen en kinderen grote gevolgen. "Zij hebben vaak de taak water te halen, wat een extra druk legt op hun welzijn en ervoor zorgt dat veel meisjes niet naar school kunnen", aldus Unicef donderdag.
Directeur-generaal Jacques Diouf van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN, vroeg op Wereldwaterdag in Rome ook aandacht voor de honger in de wereld. "850 miljoen mensen lijden dagelijks honger. De strijd daartegen gaat te langzaam. Landen hebben wel goede bedoelingen, maar intenties moeten karakteristieken worden."
Met een voorbeeld schetste Diouf het belangrijke verband tussen voedsel en water. "Voor elke kilo rundvlees die wordt geproduceerd is 15.000 liter water nodig."
Sinds 1990 hebben 1,2 miljard mensen toegang gekregen tot veilig drinkwater. Daarmee is het percentage van mensen die over schoon water beschikken gestegen naar 83 in 2004. Als dat tempo wordt volgehouden kunnen de Millenniumdoelen gehaald worden: in 2015 moet het percentage gegroeid zijn tot 89.
(Bron)

Geen opmerkingen: