woensdag, maart 21, 2007

Veertig procent kinderen in instelling ongelukkig

AMSTERDAM - Vier van de tien kinderen die in een instelling wonen zijn ongelukkig. Van de thuiswonende kinderen is één op de honderd niet gelukkig. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van het Nationaal Fonds Kinderhulp. Van de elfduizend kinderen in tehuizen noemen er 4400 zichzelf ongelukkig.
Ruim de helft van de kinderen die in een instelling zijn geplaatst geeft aan geen echt thuis te hebben. Het ouderlijk huis noch de instelling wordt als zodanig ervaren.
Uit het onderzoek blijkt ook dat kinderen in een instelling het liefst hun eigen moeder als 'mama' zien. Kinderen die thuis wonen geven vaker de voorkeur aan Britney Spears, Angelina Jolie, Pamela Anderson of Shakira.
Kinderen in een instelling zeggen voorts vaker vijanden te hebben dan thuiswonende kinderen. In de categorie van 8 tot 12 jaar geeft tachtig procent van de kinderen in instellingen aan vijanden te hebben. Van de thuiswonende kinderen in deze leeftijdscategorie zegt de helft dit.
De onderzoekers geven aan dat chatten op internet een goede oplossing zou kunnen zijn om kinderen in een instelling in contact te brengen met leeftijdsgenootjes. De meeste instellingen zouden echter te weinig computers hebben.
Kinderen in een instelling hebben meer kans in aanraking te komen met verslavende middelen. Veertig procent van de kinderen tussen 8 en 12 jaar heeft wel eens gerookt. Dat is ruim negen keer zo vaak als bij hun leeftijdsgenoten die thuis wonen. Eén op de tien kinderen heeft wel eens wiet gerookt, tegen twee procent van de thuiswonenden.
(Bron)

Geen opmerkingen: