woensdag, maart 21, 2007

Gemeenten ontvangen meer uit heffingen

VOORBURG - Gemeenten ontvangen dit jaar bijna 7 procent meer uit de gemeentelijke heffingen dan vorig jaar. Vooral de rioolrechten en de onroerendezaakbelasting (OZB) brengen meer geld in het laatje. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekendgemaakt.
De inkomsten uit de rioolrechten stijgen in 2007 met bijna 12 procent tot 1,1 miljard euro. Bijna alle burgers moeten deze heffing dit jaar betalen. In 2006 voerden veertien gemeenten de rioolrechten in. Dit jaar komen daar Arnhem, Goes, Borsele en Leeuwarden bij. Alleen Terneuzen kent geen rioolrechten.
Veel gemeenten steken deze extra inkomsten in het rioolstelsel. Zo sluiten zij percelen in het buitengebied aan op het rioolnet en werken zij achterstallig onderhoud weg.
De opbrengst uit de OZB voor eigenaren neemt met 6 procent toe tot 2,2 miljard euro. Vooral bij een aantal middelgrote gemeenten is een sterke toename zichtbaar, omdat die hun tarieven hebben verhoogd tot het maximaal toelaatbare. De inkomsten uit OZB van gebruikers van niet-woningen neemt nauwelijks toe. De OZB voor gebruikers van woningen is in 2006 afgeschaft.
(Bron)

Geen opmerkingen: