dinsdag, maart 20, 2007

Databank ook voor chiploze gestolen fietsen

DEN HAAG - Ook een gestolen fiets zonder antidiefstalchip kan worden opgenomen in de landelijke databank van gestolen fietsen. Voorwaarde is dan wel dat de fiets te herkennen is aan enkele unieke kenmerken, zoals een combinatie van framenummer en merk of een ingegraveerde postcode.
Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) schreef maandag in antwoord op vragen van de PvdA dat het een "misverstand" is dat alleen fietsen met een chip in het centraal register bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer komen. Het is de bedoeling dat het systeem in de loop van dit jaar wordt ingevoerd, twee jaar later dan gepland.
Dankzij een geautomatiseerde koppeling tussen de computers van de politie en het register komt elke aangifte van een gestolen fiets automatisch in het systeem te staan. Dat moet de pakkans voor het rijden op een gestolen fiets vergroten en het kopen van zo'n rijwiel minder aantrekkelijk maken. Als een gestolen fiets wordt teruggevonden, kan de politie via het register de eigenaar ervan achterhalen.
De Fietsersbond en de PvdA reageerden eerder dit jaar na de presentatie van de databank gepikeerd, omdat het register volgens hen alleen fietsen zou gaan bevatten die voorzien zijn van een chip. Dat is echter niet het geval, stelt Ter Horst nu. De databank staat ook open voor gestolen fietsen zonder chip, mits ze goed herkenbaar zijn. Alleen met vage omschrijvingen als 'groene damesfiets met een scheur in het zadel en verbogen spatbord' kan het register niets, voegt het ministerie eraan toe.
Het framenummer is meestal ingeslagen in het frame. Als dat niet zo is, staat het nummer op een sticker. Als een dief of heler die sticker verwijdert, levert dat een zichtbare beschadiging aan de lak of het frame op. Daardoor is de fiets toch als gestolen te herkennen, aldus de minister.
Een campagne in de tweede helft van het jaar moet de databank onder de aandacht van het publiek brengen.
(Bron)

Geen opmerkingen: