donderdag, maart 22, 2007

Negenjarige meisjes beloven vader kuisheid

"Ik maak op deze dag een belofte tot God, tot jou, tot mezelf, mijn toekomstige echtgenoot en toekomstige kinderen om mijn onthouding vol te houden tot de dag dat ik mezelf als huwelijkscadeau geef aan mijn echtgenoot. Ik weet dat God dat van me eist, van me houdt en me zal belonen voor mijn trouwheid in dit leven en het volgende", zegt een piepjong meisje in een witte bruidsjurk.
Niet direct de zinnen die je van een 9-jarig kindje zou verwachten, maar in Amerika kijken ze er niet meer van op. Kuisheidsbals zijn hip en verspreiden zich als een olievlek over het zuiden en midwesten van het land. In 2006 waren er al 1600. Vooral in de christelijke kringen is het steeds normaler om een dergelijk bal te organiseren. Negenjarige meisjes moeten tijdens het feest hun vader beloven om kuis te blijven tot hun huwelijk. Dat gaat gepaard met veel ceremonieel vertoon.
Na de gelofte van de dochter belooft de vader op zijn beurt in een convenant de kuisheid van het meisje te beschermen. Ook belooft hij zijn geest 'zuiver' te houden en trouw te blijven aan haar moeder en geen porno in huis te halen. Tijdens het gala krijgt het meisje sieraden, zoals een 'reinheidsring' of een 'kuisheidsarmband'' die ze op haar huwelijksnacht haar geliefde kan tonen.
De beloftes moeten ervoor zorgen dat de jonge meisjes zich in de pubertijd niet tot seks laten verleiden door jongens van hun leeftijd. "Ik zal rein blijven totdat ik ga trouwen en zal nooit uitgaan of een jongen kussen", zegt de 12-jarige Sarah Merkle tegen tv-zender ABC. Haar vader: "Ik heb zoveel meisjes stuk zien gaan op dat hele dating-gebeuren. Mensen gaan gewoon af op hun instinct, op hun verlangens en wensen, maar op het einde zitten ze met een kater."
Tegenstanders van het gebruik hebben zich ook al laten horen. Zij wijzen erop dat uit onderzoek blijkt dat de meeste adolescenten die een kuisheidsbelofte afleggen die binnen enkele jaren verbreken. Dan blijken ze slecht op de hoogte te zijn van voorbehoedsmiddelen, waardoor ze aan onbeschermde seks doen. Bovendien blijkt dat ze dan in korte tijd veel wisselende relaties hebben.
"Tieners doen een dergelijke belofte met de beste bedoelingen, maar als ze die verbreken, schamen ze zich zo dat ze niet om hulp durven vragen'', aldus de voorzitter van de organisatie Advocates for Youth.
Mary Zeiss Stange, onderzoeker en journaliste bij USA Today heeft ook haar twijfels over het nut: "Deze meisjes geven iets weg waarvan ze niet eens weten dat het bestaat. Als ze oud genoeg zouden zijn, zouden ze beseffen dat ze de hun seksualiteit in de de handen van hun vader leggen. Het zegt al genoeg dat er t-shirts op de markt zijn met de tekst: Notice: No Trespassing on this Property. My Father Is Watching."
(Bron, met video)

Brrrrr...

Geen opmerkingen: