woensdag, maart 21, 2007

'Beneluxtrein niet zomaar afgeschaft'

AMSTERDAM - De Beneluxtrein mag niet worden afgeschaft om de kas van de Hogesnelheidslijn (HSL) te spekken. Dat zei minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) woensdag in de Tweede Kamer.
De Nederlandse Spoorwegen willen de lijn afschaffen. Het is onzin de intercitylijn tussen Amsterdam en Brussel te behouden wanneer de HSL naar Belgiƫ in gebruik wordt genomen, stelt het bedrijf. Volgens de NS wil niemand straks nog in de Beneluxtrein zitten als veel sneller reizen met de HSL mogelijk is.
Reizigersorganisatie Rover diende maandag een klacht in bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit. om te voorkomen dat de NS de treinverbinding schrapt. Volgens de belangenorganisatie misbruikt de vervoerder zijn machtspositie en jaagt de NS reizigers de duurdere HSL in. De NS is grootaandeelhouder van de HSL.
In de Tweede Kamer bestaat eveneens weerstand tegen de plannen van de NS. "De Beneluxtrein moet blijven rijden", zei PvdA-woordvoerder Diederik Samsom. Ook de SP en GroenLinks zijn deze mening toegedaan.
Eurlings stelde dat het voortbestaan van de lijn afhangt van de vraag uit de markt. De bewindsman wil een kosten- en batenanalyse afwachten voordat hij een standpunt inneemt over de toekomst van de treinverbinding. "Maar hij mag niet worden afgeschaft omwille van het winst- en verliesplaatje van de HSL."
Eind dit jaar gaan de eerste treinen rijden op het traject van de HSL.
(Bron)

Geen opmerkingen: