vrijdag, september 11, 2009

Chimpansees identificeren zich met tekenfilmfiguren'

AMSTERDAM – Chimpansees kunnen meevoelen met de hoofdrolspelers in tekenfilms. Dat blijkt uit een Amerikaans experiment waarbij apen moesten kijken naar beelden van gapende tekenfilmfiguren.
Onderzoekers van Emory University in Atlanta lieten 24 chimpansees in groepjes van twee kijken naar enkele computeranimaties van apen.
Wanneer de tekenfilmfiguren gaapten, begonnen de chimpansees opvallend vaak ook te gapen.
Het experiment bewijst mogelijk niet alleen dat de chimpansees de tekenfilmfiguren imiteren, maar ook dat de dieren zich kunnen inleven in de animaties.
‘Besmettelijk gapen wordt gecontroleerd door het mechanisme dat er ook voor zorgt dat we emoties van anderen oppikken”, zo schrijven de wetenschappers. “Deze resultaten suggereren dus dat de apen empathie voelen voor de animaties.”
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.
De chimpansees identificeerden zich weliswaar met de tekenfilmfiguren, Maar volgens de onderzoekers waren de dieren zich er heel goed van bewust dat de apen op televisie niet echt waren.
“De animaties zagen er goed uit, maar ze waren niet realistisch”, zo verklaart hoofdonderzoeker Matthew Campbell op Discovery News. “Ik weet zeker dat de chimpansees de figuren ook niet als echte soortgenoten beschouwden. Dan zouden ze namelijk hebben geprobeerd om ermee te communiceren, op een vriendelijke of agressieve manier”, aldus Campbell.
(Bron)

Geen opmerkingen: