zaterdag, september 12, 2009

Dekbedden IKEA gevuld met 'levend' dons

BRUSSEL - Dekbedden van IKEA worden gevuld met dons, dat van levende eenden en ganzen is geplukt.
Dat blijkt uit een Zweedse reportage, die zondag uitgezonden wordt in het Belgische televisieprogramma Panorama. Dat berichtten Belgische media vrijdag.
Officieel mag het dons pas geplukt worden als de vogels geslacht zijn, maar in Poolse, Hongaarse en Chinese kwekerijen worden de dieren meerdere keren geplukt voordat ze worden geslacht.
''Die dieren worden gefolterd'', aldus een Belgische dierenarts, die de reportage heeft bekeken. Het dons wordt verwerkt in jassen en dekbedden voor onder meer IKEA. Binnen de EU is het levend plukken verboden.
IKEA is direct gestopt met de verkoop van producten. ''Wij hebben ons hele assortiment geƫvalueerd'', stelt de woordvoerster. ''Wij accepteren geen enkele vorm van dierenmishandeling bij het maken van onze producten.''
De samenwerking met een 'foute' leverancier werd direct opgezegd en de twee producten die 'levend' dons bevatten, zijn meteen uit de schappen gehaald. Het ging om een bepaald soort dekbed en kussen.
De Dierenbescherming wil dat er een Europees keurmerk komt voor producenten waar dons in zit. Dat heeft voorzitter Frank Dales van de dierenrechtenorganisatie zaterdag gemeld.
Dales gaat het onderwerp met de Euro Group for Animals, een Europese koepelorganisatie van dierenbeschermers, op korte termijn onder de aandacht brengen van bij de Europese Unie.
(Bron)

Dat dons zit dus in meer producten - hebben die afnemers ook al ingegrepen?

2 opmerkingen:

Unknown zei

Hun schapenvachten zijn gelukkig (maar) bijproducten.

Hippo zei

Niemand beweert dat die schapen niet levend gevild worden terwijl dat wel zo is, dat is het verschil.
In ieder geval grijpt Ikea wel in.