‘Oorsprong van lijkengeur ontdekt’
AMSTERDAM – Canadese wetenschappers hebben mogelijk de oorsprong van de stank van de dood ontdekt door de lijkengeur van verschillende primitieve insecten te vergelijken.
De onderzoekers van McMaster University in Hamilton ontdekten dat kakkerlakken na hun dood een geur afscheiden, die ervoor zorgt dat hun soortgenoten zo ver mogelijk uit hun buurt blijven.
De geur werd veroorzaakt door vetzuren. Na een verkennend onderzoek bleken diezelfde stoffen vrij te komen in het lichaam van dode mieren, rupsen en zelfs schaaldieren zoals houtluizen.
De studie suggereert dat verschillende primitieve dieren eenzelfde soort waarschuwingssysteem op basis van geuren gebruiken om de dood van soortgenoten te herkennen, zo meldt de BBC.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Evolutionary Biology.
Aangezien schaaldieren en insecten zich al 400 miljoen jaar geleden splitsten in de evolutie, is het volgens de wetenschappers aannemelijk dat de meeste diersoorten na die tijd een lijkengeur ontwikkelden. Evolutionair gezien is de stank van de dood namelijk erg nuttig.
“Dit is een eigenschap die ontzettend goed van pas komt”, zo verklaart hoofdonderzoeker David Rollo. “Stel je voor dat je een schuilplaats betreedt, waar enkele van je soortgenoten recentelijk zijn overleden. En stel dat ze zijn bezweken aan een besmettelijke ziekte. Als je op tijd hun geur ruikt en contact vermijdt, dan kan je mogelijk nog vluchten voordat je met ze in contact komt”, aldus Rollo.
(Bron)
Da's dus niet de oorsprong, maar de reden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten