zaterdag, september 12, 2009

Dansen met kroeshaar mag van CGB

DEN HAAG - Een dansschool mag leerlingen met kroeshaar niet dwingen om het haar in een gladde knot te dragen. Dat blijkt uit een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB), die deze week is gepubliceerd.
De moeder van een 12-jarig meisje had de zaak vorig jaar aangespannen tegen een dansschool in Den Haag.
De instelling hanteert de richtlijn dat het haar van de dansers bij klassiek ballet in een knot moet worden gedragen. De leerlinge in kwestie heeft kroeshaar en draagt het meestal in vlechtjes.
Het meisje verscheen bij de balletlessen met haar gevlochten haar opgestoken in een knot. De dansschool ontzegde haar daarom de toegang tot de lessen zolang zij haar haar niet in een gladde knot zou dragen.
Volgens de leerlinge en haar moeder kost het te veel tijd om het kroeshaar zonder vlechten in een gladde knot te krijgen.
Zij hadden wel aangeboden het haar te bewerken voor uitvoeringen en officiƫle evenementen van de balletschool.
Maar dat vond de dansschool onvoldoende, omdat andere leerlingen met kroeshaar wel aan de voorgeschreven richtlijnen zouden voldoen.
De dansschool voerde juist als verweer aan dat er geen onderscheid op ras wordt gemaakt omdat de regel voor iedereen geldt. Maar de Commissie Gelijke Behandeling oordeelt dat de school indirect wel onderscheid maakt omdat ''het hebben van kroeshaar samenhangt met afkomst''.
De Algemene wet gelijke behandeling is juist in het leven geroepen om onnodige uitsluiting tegen te gaan.
(Bron)

Ik mag hopen dat ze inmiddels naar een andere school is overgestapt.

Geen opmerkingen: