donderdag, september 10, 2009

'Vrouwen onnodig gewond bij bevalling'

AMSTERDAM - Zwangere vrouwen raken soms onnodig ernstig gewond tijdens de bevalling. Bij zeven op de duizend zwangerschappen wordt de moeder ernstig ziek.
Dat schrijft Trouw donderdag op basis van resultaten uit het eerste grootschalige onderzoek in Nederland naar ernstige complicaties bij vrouwen tijdens zwangerschap en bevalling.
Nederlandse gynaecologen zijn volgens arts-onderzoeker Joost Zwart te terughoudend met behandelen uit angst om schade bij het kind te veroorzaken.
Zwangerschapsvergiftiging is bijvoorbeeld alleen te behandelen als het kind te vroeg geboren wordt.
Vrouwen hebben onder meer last van zware bloedingen, het scheuren van de baarmoeder of zwangerschapsvergiftiging, schrijft de krant. Wat begint met een hoge bloeddruk kan daarbij eindigen met epileptische aanvallen of leverbeschadigingen en problemen met bloedstolling.
Tussen augustus 2004 en augustus 2006 registreerden ziekenhuizen 2500 bevallingen waarbij moeders ernstig ziek werden. Dit komt 'grofweg' overeen met aantallen uit andere westerse landen, stelt Zwart in de krant. Hij promoveert volgende week op het onderwerp aan de Universiteit Leiden.
(Bron)

Geen opmerkingen: