donderdag, september 10, 2009

Politie vindt 45.000 wietplanten tussen maïs

ROGGEL - De politie heeft sinds vrijdag tijdens controles in Midden- en Noord-Limburg 45.000 hennepplanten gevonden in maïsvelden.
Dat zei de coördinator van het project 'het Groene Goud' donderdag in Roggel. Bij de controles werd een helikopter ingezet. De hennepplanten vertegenwoordigen volgens de politie een straatwaarde van 10 miljoen euro.
De politie heeft donderdagochtend in de regio Venray twee boeren van hun bed gelicht. In hun maïsvelden stonden wietplanten.
De politie vond de hennepplanten in zeven grote en 87 kleinere plantages verspreid over 94 maïsvelden. De grootste hennepplantages stonden in Maria-Hoop (twaalfduizend planten) en Ysselsteyn (15.000).
Volgens chef basiseenheid politie Heythuysen Jack Philipse wordt vooral in Limburg veel hennep gevonden, omdat daar veel maïsvelden staan. In de rest van Nederland wordt nauwelijks wiet gevonden op de koude grond.
Bij de start van het project het Groene Goud in 2005 vond de politie in Noord-Limburg 34.000 planten. De jaren daarna zakte de jaarlijkse ''oogst'' in tot 1500 planten vorig jaar.
Dit jaar werden de controles vanuit de lucht op verzoek van veel boeren uitgebreid naar Midden-Limburg.
Mogelijk als gevolg van de economische crisis bezwijken veel boeren voor de druk van criminelen, zeiden burgemeester Jos Waals van Venray en de Limburgse gedeputeerde Noel Lebens in Roggel, van waaruit met de politiehelikopter controlevluchten zijn uitgevoerd.
Tegelijkertijd is er sprake van professionalisering van de illegale hennepteelt. Daarmee zijn grote geldbedragen gemoeid.
Als de boer ermee wil stoppen, wordt het gezin gechanteerd en bedreigd met fysiek geweld, aldus Waals. ''Er heerst grote angst'', zei Waals.
Gemeenten, provincie Limburg en boerenorganisatie LLTB gaan aan de hand van de laatste groene oogst samen bekijken hoe een halt kan worden toegeroepen aan de criminalisering van het platteland, zei Waals.
(Bron)

Geen opmerkingen: