maandag, september 07, 2009

Trio schuldig aan voorbereiden terreuraanslagen

LONDEN - Drie mannen die vanuit Groot-Brittanniƫ aanslagen wilden plegen op passagiersvliegtuigen met explosieve vloeistoffen in drinkflessen, zijn maandag schuldig bevonden.
De arrestaties van de mannen in 2006 leidden wereldwijd tot beperkingen op het vervoer van vloeibare stoffen in vliegtuigen. Dat meldde de BBC.
De verdachten wilden een aantal vliegtuigen laten neerstorten op routes richting de Verenigde Staten. Als ze in hun opzet waren geslaagd, hadden duizenden mensen het leven kunnen verliezen.
De geheime dienst MI5 ontdekte het terreurplan tijdig en greep in, enkele dagen voordat de 28-jarige hoofddader Abdullah Ahmed Ali en zijn kompanen Tanvir Hussain (28) en Assad Sarwar (29), de aanslagen wilden uitvoeren.
Ze wilden daarbij gebruikmaken van ontstekingsmechanismen, die op afstand in werking zouden worden gesteld.
Tijdens het hoger beroep in de zaak voor een rechtbank in Londen bepaalde een jury maandag dat de mannen zich schuldig hebben gemaakt aan het maken van de bomflessen, die eruit zagen als flessen met sportdrank.
De BBC toonde beelden van een test die de opsporingsdiensten hebben gedaan met een fles die was gevuld met exact dezelfde stoffen als die de terroristen wilden gebruiken. De explosie veroorzaakte veel schade in het vliegtuig en een gat in de romp.
De mannen horen waarschijnlijk volgende week maandag welke straffen ze krijgen. Ze zouden in het verleden in Pakistan zijn geweest en daar ook het plan hebben bedacht voor de aanslagen.
In een pand in het oosten van Londen werden honderden liters van een hoog explosieve vloeistof gevonden. Deze woning zou in gebruik zijn geweest als bommenfabriek.
De drie mannen zouden horen bij een grotere groep radicaalislamitische Britten van tussen de twintig en dertig jaar, die veel meer aanslagen zouden hebben willen plegen. Zo zouden er plannen zijn gemaakt om achttien zelfmoordenaars in te zetten voor aanslagen op doelen als olieraffinaderijen en gasterminals.
(Bron)

Geen opmerkingen: