vrijdag, september 11, 2009

Harry Borghouts stapt op

HAARLEM - De commissaris van de Koningin in Noord-Holland, Harry Borghouts, neemt per 1 december ontslag. Dat heeft de provincie vrijdag laten weten.
''Afgelopen zeven jaar heb ik met veel plezier het ambt van commissaris van de Koningin uitgeoefend. Maar dat is nu verdwenen.'' aldus Borghouts (GroenLinks) in een verklaring.
De commissaris ligt onder vuur vanwege een declaratie-affaire. Provinciale Staten wilden dat hij uitlegt waarom hij zijn handtekening heeft gezet onder declaraties van oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD), terwijl die geen bonnetjes had ingediend.
Borghouts' positie wankelde dit jaar al twee keer. In juni dreigde het verlies van miljoenen euro's aan provinciale deposito's door het bankroet van de IJslandse bank Landsbanki hem de kop te kosten.
Nog geen maand later moest hij het vege lijf redden door onder druk zijn bijbaan als commissaris bij pensioenfonds ABP neer te leggen.
De jongste affaire draait om uitgaven die Hooijmaijers declareerde na handelsmissies naar Hongkong, in totaal zo'n 3000 euro.
Borghouts van Noord-Holland zegt Hooijmaijers verschillende keren te hebben aangesproken over de hoogte van diens declaraties en het ontbreken van bonnetjes. Hij werd in 2002 commissaris in Noord-Holland.
Fractievoorzitter Dago Wellink van de SP, de grootste oppositiepartij in de Noord-Hollandse Staten, noemt het verstandig dat Borghouts de eer aan zichzelf heeft gehouden. "Daarmee geeft hij toch aan dat hij zaken heeft laten liggen'' , aldus Wellink.
(Bron)

Geen opmerkingen: