donderdag, september 10, 2009

Onderzoek na dode baby's in ziekenhuis Hoorn

HOORN - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft begin augustus maatregelen genomen in het Westfriesgasthuis in Hoorn na het overlijden van twee baby's.
Eerder meldde de Inspectie al dat zij een onderzoek had ingesteld na het overlijden van één baby.
Donderdag maakte de IGZ bekend dat zij begin augustus een tweede melding kreeg over het overlijden van een baby.
Los van deze twee calamiteiten kreeg de inspectiedienst nog twee 'serieuze meldingen' binnen. Over de aard hiervan wilde de Inspectie niets zeggen.
De eerste baby overleed in mei dit jaar. De Inspectie werd hiervan eind juni door het Openbaar Ministerie (OM) op de hoogte gesteld, nadat de ouders van het kindje aangifte hadden gedaan.
Eigenlijk had het ziekenhuis deze calamiteit bij de IGZ moeten melden, aldus de Inspectie. Begin augustus meldde de raad van bestuur van het ziekenhuis het tweede sterfgeval bij de inspectiedienst.
Volgens de IGZ bleek op de afdeling verloskunde sprake van een onveilige situatie, omdat een goed functionerend kwaliteits- en veiligheidssysteem ontbrak.
Het ziekenhuis in de Noord-Hollandse gemeente spreekt zelf van een opeenstapeling van fouten bij het dienstdoende medisch personeel.
De betrokken gynaecoloog is gewoon aan het werk. De verloskundige die bij het eerste sterfgeval was betrokken, heeft zich ziek gemeld.
De komende drie maanden gaat een gynaecoloog van het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht de acht gynaecologen in Hoorn begeleiden.
Ook zijn de afspraken en procedures op de afdeling verloskunde aangescherpt. De externe deskundige van het UMC gaat er de komende tijd op toezien dat een en ander naar behoren wordt uitgevoerd.
(Bron)

Geen opmerkingen: