donderdag, juni 24, 2010

'Acceptatie homo's nog steeds zorgelijk'

DEN HAAG - Het gebrek aan acceptatie van homoseksuelen onder jongeren, orthodox godsdienstige Nederlanders, laagopgeleiden en Turkse en Marokkaanse Nederlanders is reden tot zorg.
Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Hoewel de sociale acceptatie van homo's enorm is verbeterd en de kabinetsdoelstelling is behaald, blijft het gebrek aan acceptatie van homojongeren zorgelijk.
Zo hebben bijvoorbeeld aanzienlijk meer homojongeren dan heterojongeren wel eens serieuze zelfmoordgedachten gehad, meldt de voortgangsrapportage lesbisch- en homo-emancipatiebeleid 2008-2010 van het ministerie van OCW en de homo-emancipatiemonitor van het SCP.
Recente incidenten van homovijandigheid onderstrepen dit beeld.
De manier waarop scholen omgaan met homoseksualiteit is een belangrijke indicator voor de veiligheid. OCW heeft scholen ondersteund in het bespreekbaar maken van seksuele diversiteit en het tegengaan van homodiscriminatie.
Toch denkt bijna een derde van leerlingen in het voortgezet onderwijs dat een homoseksuele leerling op school daar niet open voor uit kan komen, zo blijkt uit het rapport. Ook homoseksuele docenten zijn kwetsbaar voor pesten en intimidatie.
Homobelangenorganisatie COC heeft informateur Rosenthal en de fractievoorzitters in de Tweede Kamer inmiddels per brief (pdf) opgeroepen meer aandacht te schenken aan het homo-emancipatiebeleid in de komende kabinetsperiode. De belangenorganisatie vindt de zelfmoordcijfers 'dramatisch' hoog en en hekelt de benarde positie waarin homojongeren verkeren.
Het COC pleit onder meer voor een Masterplan Suïcidebestrijding. Voorlichting over homoseksualiteit en transgenders zou op elke school bovendien verplicht moeten worden. Daarnaast wil de organisatie dat er een wet komt waarmee discriminerend geweld zwaarder bestraft kan worden. ''De acceptatie van lesbiennes, homo's, bi's en transgenders is de lakmoesproef voor onze open en tolerante samenleving'', aldus het COC.
De organisatie zegt tevreden te zijn dat de acceptatie van homoseksualiteit in de Nederlandse samenleving is toegenomen. Daaruit concluderen ze dat het zinvol is om emancipatiebeleid te voeren.
(Bron)

Geen opmerkingen: