dinsdag, juni 22, 2010

Lagere straffen voor verdachte visfraudezaken

LEEUWARDEN - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft maandag drie visbedrijven veroordeeld tot lagere geldboetes dan de boetes die de rechtbank in 2007 oplegde.
De drie bedrijven die in hoger beroep gingen tegen de uitspraken, kregen van het hof een zogenoemde strafkorting van 10 procent, omdat het zo lang had geduurd voor hun zaken in hoger beroep werden behandeld.
Van 2002 tot en met 2007 pleegden vishandelaren, vissers en de Visafslag Urk fraude door grote hoeveelheden schol als schar in de boeken te zetten.
Vissers mogen onbeperkt naar schar vissen maar schol is gequoteerd. In 2007 veroordeelde de rechtbank in Leeuwarden 27 bedrijven en mensen uit de vissector wegens de fraude tot werkstraffen en boetes. Slechts drie bedrijven gingen tegen de hoogte van hun straf in beroep.
Een van de bedrijven kreeg in 2007 een boete opgelegd van 100.000 euro. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste dat bedrag twee weken geleden ook en vroeg om een korting van 10 procent. ''Maar met een maximum van 2500 euro'', voegde de aanklager daar aan toe. Het hof legde maandag conform de eis 97.000 euro als boete op en maakte daarvan nog eens 2500 voorwaardelijk, omdat het bedrijf vanaf het begin had meegewerkt aan het onderzoek van de Algemene Inspectie Dienst.
De twee andere bedrijven kregen beide een boete van 18.000 euro opgelegd. In 2007 was dat nog 25.000 euro, maar justitie eiste twee weken geleden 20.000 euro en een korting van tien procent, omdat de aanklager de straf van de rechtbank erg hoog vond voor een bedrijf dat in nood verkeert.
Van de 18.000 euro wilde het OM dat de helft voorwaardelijk zou zijn. Het hof heeft die eis in zijn geheel overgenomen.
(Bron)

De schol verkeert ook in nood, maar ach, daar kun je geld aan verdienen. Urk, het zal wel door de Heere goedgekeurd zijn.

Geen opmerkingen: