zaterdag, juni 26, 2010

Bewaarplicht voor zoekmachines dichterbij

AMSTERDAM – Mede dankzij vijf Nederlandse Europarlementariërs is een resolutie aangenomen waarin wordt gepleit voor uitbreiding van de bewaarplicht van gegevens naar zoekmachines.
Dat maakt digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) bekend.
Schriftelijke Verklaring 29, waarin de uitbreiding van de bewaarplicht van zoekgegevens is vastgelegd, is volgens BoF gevaarlijk.
”Bedenk je eens hoeveel persoonlijke informatie een zoekmachine over je heeft. Je zoekt vast wel eens bepaalde personen op, medicijnen tegen gekke kwaaltjes, of andere zaken die je niet met anderen wilt delen”, aldus de organisatie op de website.
Met de Schriftelijke Verklaring wil het Parlement een Europees alarmsysteem (EAS) tegen pedofielen op de agenda zetten. In de verklaring wordt echter ook gepleit voor uitbreiding van de toepassingssfeer van Richtlijn 2006/24/EG naar zoekmachines.
Providers moeten volgens die richtlijn een jaar lang opslaan met wie iemand belt, waar de mobiele telefoon van die persoon zich bevindt en wanneer er wordt ingelogd op het internet. Met de uitbreiding naar zoekmachines zouden dus ook de zoekgegevens van een persoon worden opgeslagen.
Volgens BoF trok een groot aantal parlementariërs hun ondertekening in na een oproep van de beweging om de Europarlementariërs te mailen en hen zo te wijzen op het gevaar van de Schriftelijke Verklaring.
Toch werden meer dan de 369 vereiste handtekeningen verzameld. De Schriftelijke Verklaring is echter niet bindend en er zal nu gedebatteerd worden over het onderwerp.
Eerder deze maand riepen Europarlementariërs Tiziano Motti en Anna Záborská op tot de eerder genoemde uitbreiding. Zij maakten toen bekend dat een bewaarplicht voor zoekmachines ervoor zou zorgen dat “snel en doeltreffend kan worden opgetreden tegen kinderporno en seksueel geweld online.”
Onder de Nederlandse europarlementariërs die de verklaring ondertekenden waren drie CDA’ers, een Europarlementariër van de ChristenUnie en een van de SGP.
(Bron)

"Providers moeten volgens die richtlijn een jaar lang opslaan met wie iemand belt, waar de mobiele telefoon van die persoon zich bevindt en wanneer er wordt ingelogd op het internet."
Daar kun je complete thrillers omheen schrijven...

Geen opmerkingen: