zaterdag, juni 26, 2010

Groenland mag bultruggen gaan jagen

AGADIR - Groenland mag voor het eerst in een kwart eeuw weer gaan jagen op bultruggen. Dat is vrijdag besloten op de laatste dag van de vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC).
De inheemse bevolking van Groenland mag de komende drie jaar 27 bultruggen vangen, besloten de 88 landen van de IWC. Het verzoek was ingediend door Denemarken, waar Groenland deel van uitmaakt.
Van het internationale verbod op de jacht op walvissen zijn een aantal inheemse volkeren uitgesloten. Zij mogen de dieren vangen voor lokale consumptie.
De afgelopen jaren was er kritiek op de traditionele jacht op walvissen door Groenland. Volgens tegenstanders van de walvisvangst buit het land de walvisjacht namelijk commercieel uit.
Het enige andere land dat bultruggen mag vangen is Saint Vincent en de Grenadines in het Caraïbische gebied. Dit land mag van de IWC jaarlijks vier bultruggen vangen.
De landen van Latijns-Amerika zijn niet blij dat Groenland weer op bultruggen mag jagen. In deze landen is de afgelopen jaren het walvistoerisme opgebloeid. Zo'n dertien miljoen ecotoeristen hebben het afgelopen jaar betaald voor het zien van een walvis in zijn natuurlijke omgeving. Daarmee voorziet het walvistoerisme wereldwijd 13.000 mensen van werk.
Eerder deze week lukte het niet om een compromis te bereiken op de IWC-top. Het compromisvoorstel van de IWC moest het jarenlange gesteggel over de walvisjacht doorbreken. Het compromis zou de commerciële jacht op walvissen voor tien jaar weer toestaan, zij het beperkt.
Sinds 1986 geldt een jachtverbod op walvissen. Japan, IJsland en Noorwegen, alle lid van de IWC, schenden het verbod.
(Bron)

'Walvistoerisme is miljarden waard'

AGADIR - Walvissen zijn levend meer waard dan dood. Het toerisme dat gepaard gaat met het bekijken van walvissen was vorig jaar goed voor een omzet van ruim twee miljard dollar (1,7 miljard euro), zo blijkt uit nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het Britse vaktijdschrift Marine Policy.
Zo'n dertien miljoen ecotoeristen hebben het afgelopen jaar betaald voor het zien van een walvis in zijn natuurlijke omgeving. Daarmee voorziet het walvistoerisme wereldwijd 13.000 mensen van werk.
De afgelopen decennia is het walvistoerisme gestaag toegenomen. Als de bestaande trend in hetzelfde tempo doorzet, dan komt dat de wereldeconomie jaarlijks meer dan vierhonderd miljoen dollar (324 miljoen euro) ten goede.
Bovendien komen er elk jaar 5700 extra banen bij en daarvan profiteren vooral ontwikkelingslanden.
(Bron)

Geen opmerkingen: