donderdag, juni 24, 2010

'Amerikaanse dierentuin gaat dode dieren klonen'

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben de eerste stap gezet in een project om een overleden aap uit de dierentuin van San Diego te klonen.
De onderzoekers van het The Scripps Research Institute in Californië hebben stamcellen gecreërd uit de ingevroren resten van een dril, een aap die met uitsterven wordt bedreigd en alleen nog in het wild voorkomt in West-Afrika.
De wetenschappers hopen de stamcellen van de overleden dril uiteindelijk te bewerken tot sperma dat kan worden gebruikt om een kloon van de aap te produceren. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.
“Je zou op deze manier kunnen fokken met dieren die al dood zijn”, verklaart hoofdonderzoeker Jeanne Loring.
De stamcellen van de dril zijn gecreërd door huidcellen van de overleden aap met een virus te ‘programmeren’. Stamcellen zijn basale cellen die in staat zijn om in elk ander celtype te veranderen.
Het project met de overleden dril is een onderdeel van een uitgebreid samenwerkingsverband tussen de dierentuin van San Diego en het The Scripps Research Institute.
Uiteindelijk hopen de wetenschappers meerdere zeldzame diersoorten te behoeden voor uitsterving door exemplaren uit de dierentuin te klonen. Pogingen om stamcellen te produceren uit lichaamscellen van een overleden witte neushoorn zijn tot nu toe echter op niets uitgelopen.
(Bron)

Geen opmerkingen: