woensdag, juni 23, 2010

Wetenschappers eisen ban op walvisjacht

AGADIR - Meer dan tweehonderd wetenschappers en experts willen niet dat de walvisjacht weer wordt toegestaan door de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC).
In de hoop dat een compromisvoorstel van het IWC niet wordt aangenomen, hebben zij daarom dinsdag een petitie ingediend op de walvistop in Marokko.
''Het IWC moet de prestaties van de afgelopen decennia niet ondermijnen door opnieuw toestemming te geven voor de walvisjacht'', aldus de tekst van de petitie.
''Er is geen enkel bewijs dat de populaties en soorten die de afgelopen jaren in aantal toenamen, de jacht weer aankunnen.''
Door het compromisvoorstel van het IWC moet het jarenlange gesteggel over de walvisjacht doorbroken worden. Er lijkt echter niet voldoende draagvlak te zijn voor het plan, dat Japan toestemming geeft beperkt te jagen.
Niet alleen wetenschappers,maar ook de EU, Australiƫ en Nieuw-Zeeland zijn er tegen. Japan zelf wil liever onbeperkt jagen.
De wetenschappers ageren in de petitie ook tegen de mogelijkheid dat Japan de komende tien jaar in walvisreservaten mag jagen.
''Wij geloven dat zo'n besluit zeer ongepast zou zijn en de toekomst van de walvis opnieuw op het spel zou zetten'', luidt de petitie.
Achter gesloten deuren wordt dinsdag geprobeerd het compromisvoorstel bij te schaven. Op die manier zijn de tegenstanders van het plan mogelijk toch te verleiden om ermee in te stemmen.
Het compromis komt vermoedelijk woensdag weer in de vergadering ter tafel. De walvistop duurt nog tot vrijdag.
Een internationaal verbod op de walvisjacht geldt sinds 1984. Japan, Noorwegen en IJsland ontduiken nu de regels om toch te kunnen jagen. Japan vangt bijvoorbeeld walvissen onder het mom van de wetenschappelijk onderzoek.
(Bron)

Geen opmerkingen: