woensdag, juni 23, 2010

Hoge Raad verwerpt samenscholingsverbod

UTRECHT - Het samenscholingsverbod voor overlastgevende jongeren in de Utrechtse wijk Zuilen-Oost mag niet meer op de huidige wijze worden toegepast. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad die een eerdere uitspraak van het gerechtshof in Arnhem niet-ontvankelijk heeft verklaard.
De gemeente Utrecht hanteert een verbod op samenscholen voor een groep van 27 jongeren. De maatregel is een jaar geleden ingesteld omdat de situatie in de wijk uit de hand liep.
Voornamelijk Marokkaanse jongeren maakten zich schuldig aan intimiderend en crimineel gedrag en vielen buurtbewoners lastig.
De gemeente en het Openbaar Ministerie (OM) baseerden zich op de uitspraak van het hof dat het samenkomen in een groepje voldoende was om een jongere te kunnen oppakken.
De Hoge Raad oordeelt nu dat het OM destijds een vormfout heeft gemaakt door cassatie in plaats van hoger beroep aan te vragen. Hierdoor is een uitspraak van de kantonrechter uit februari 2008 weer geldig. Daarin staat dat er een reƫle dreiging moet zijn dat de openbare orde verstoord zal raken.
De gemeente Utrecht laat weten toch door te gaan met het handhaven van het verbod. ''Het is uitermate ongelukkig dat deze nuttige maatregel door een vormfout niet meer zou kunnen worden gebruikt'', aldus de woordvoerster van burgemeester Aleid Wolfsen.
Utrecht ziet het verbod als een zwaar, maar goed middel om de overlast in de wijk te bestrijden. ''We hopen dat de Voetbalwet die volgende week door de Eerste Kamer wordt besproken, wordt aangenomen.''
Die wet is bedoeld om voetbalvandalen en andere groepen die overlast geven, aan te pakken via bijvoorbeeld een gebieds- of een samenscholingsverbod.
Het OM sluit zich aan bij de gemeente en stelt dat de uitspraak van de Hoge Raad ervoor heeft gezorgd dat ze weer terug zijn bij af.
''Het standpunt van de kantonrechter geldt nu weer. Dat betekent dat wij nieuwe zaken die met dit verbod samenhangen ook voor het kantongerecht gaan brengen in de hoop dat ze positief uitpakken'', aldus de woordvoerster.
Utrecht paste het verbod eerder al toe in Kanaleneiland-Noord. Het maakt onderdeel uit van een bredere aanpak in wijken met overlastgevende jongeren. Zo is er extra politietoezicht, zijn straatcoaches actief en benadert het jongerenwerk de overlastgevende jongeren actiever.
(Bron)

Geen opmerkingen: