vrijdag, juni 25, 2010

India onthult maatregelenpakket Bhopal

BHOPAL - India heeft donderdag plannen gepresenteerd om de bittere erfenis van de giframp in Bhopal in 1984 aan te pakken. De Indiase regering trekt omgerekend 225 miljoen euro uit om onder meer de nog steeds vervuilde locatie schoon te maken.
Ook gaat de overheid de compensatie verhogen voor nabestaanden van de slachtoffers en mensen met medische klachten, in totaal 45.000 personen.
In 1984 lekte de fabriek van Union Carbide in Bhopal, een stad in centraal India, giftige gassen.
Deskundigen denken dat 15.000 tot 20.000 mensen om het leven zijn gekomen door blootstelling aan die gassen in de eerste maanden na de ramp.
Meer dan een miljoen mensen zouden in de afgelopen 25 jaar gezondheidsproblemen hebben gekregen als gevolg van de giframp.
De gevolgen van het gaslek zijn tot op de dag van vandaag te merken in Bhopal en omstreken. Kinderen worden geboren met allerlei afwijkingen en lever-, nier-, hersen- en huidziekten komen veel meer voor dan in andere delen van India.
Anno 2010 wonen nog circa 25.000 mensen in krotten in de omgeving van het zwaar vervuilde fabrieksterrein.
In 1989 betaalde Union Carbide, een fabrikant van bestrijdingsmiddelen, 380 miljoen euro compensatie aan de Indiase staat. Veel nabestaanden hebben echter geen cent ontvangen.
De maatregelen van de regering, meer dan 25 jaar na dato, zijn een antwoord op de woede onder de bevolking. Velen vinden dat vorige regeringen te weinig hebben ondernomen om de gevolgen van de ramp te bestrijden.
India probeert daarnaast meer geld aan Union Carbide te onttrekken, ziekenhuizen in Bhopal te verbeteren en een onderzoekscentrum op te zetten.
Ook gaat de regering de Verenigde Staten vragen om oud-topman Warren Anderson van Union Carbide uit te leveren, zo werd eerder deze week bekend. Anderson werd na de giframp in India opgepakt, maar wist later het land uit te vluchten. Hij woont nu in een buitenwijk van New York.
Begin juni werden zeven personen in India veroordeeld tot twee jaar celstraf wegens nalatigheid. Onder hen waren hoge functionarissen van Union Carbide.
(Bron)

Geen opmerkingen: