woensdag, juni 23, 2010

DNA van luis in kaart gebracht

AMSTERDAM - Amerikaanse wetenschappers hebben het genoom van de kleerluis in kaart gebracht. De resultaten kunnen mogelijk leiden tot nieuwe manieren om de parasiet te bestrijden.
Kleerluizen beschikken over het kleinste genoom van alle insecten. De parasieten hebben bijvoorbeeld zeer weinig genen die worden geassocieerd met smaak, geur of lichtreceptoren.
Ook hebben de luizen 'het kleinste aantal enzymen voor ontgiftiging dat ooit is geobserveerd bij insecten.' Dat schrijven de wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
De resultaten van het onderzoek komen mogelijk van pas bij de ontwikkeling van nieuwe middelen waarmee luizen kunnen worden vergiftigd en gedood.
"De ecologie van luizen is erg simpel", verklaart hoofdonderzoeker Barry Pittendrigh van de Universiteit van Illinois tegen AFP. "De meeste genen die verantwoordelijk zijn voor het waarnemen of reageren op de omgeving zijn sterk gereduceerd."
Kleerluizen kunnen slechts overleven op het lichaam en op de kleding van mensen. De parasieten voeden zich met bloed en zijn een bron van infecties en ziektes.
Zo worden kleerluizen verantwoordelijk gehouden voor een epidemie van tyfus in het leger van Napoleon, dat daardoor in 1812 moest terugtrekken uit Rusland.
Toch zijn kleerluizen voor wetenschappers erg nuttig. "Luizen helpen ons om de evolutie en migratie van de menselijke soort beter te begrijpen", aldus Pittendrigh. "Aan de hand van kleerluizen kunnen we ook inschatten wanneer mensen begonnen met het dragen van kleding."
(Bron)

Geen opmerkingen: