dinsdag, juni 15, 2010

'Menselijk brein heeft vertekend lichaamsbeeld'

AMSTERDAM – Het menselijk brein heeft een sterk vertekend beeld van de handen en mogelijk ook van andere lichaamsdelen. Dat blijkt uit een experiment van Britse wetenschappers.
Menselijke hersenen hanteren een model van de hand, waarin de vingers veel te kort zijn en waarin de handpalm veel breder is dan werkelijkheid.
Dat hebben onderzoekers van het University College London ontdekt.
Het is goed mogelijk dat ook de grootte van andere delen van het menselijk lichaam verkeerd worden geïnterpreteerd door de hersenen. Dat schrijven de wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
De onderzoekers kwamen tot hun conclusies tijdens een experiment, waarbij proefpersonen hun hand onder een plankje moesten houden. Vervolgens moesten de deelnemers punten op het plankje aanwijzen waaronder hun knokkels en vingertoppen zich volgens hen bevonden. Al snel bleek dat alle proefpersonen een sterk vertekend beeld hadden van het formaat van hun hand.
Volgens de wetenschappers schatten mensen hun vingers gemiddeld genomen 30 procent te lang in en hun handpalm 60 procent te breed.
“We zeggen wel eens dat we een stad op ons duimpje kennen”, verklaart hoofdonderzoeker Matthew Longo op nieuwssite Physorg.com. “Die uitdrukking suggereert dat we een perfecte kennis hebben van het formaat en de grootte van onze lichaamsdelen. Maar dat is totaal niet het geval, zo blijkt uit onze onderzoeksresultaten.”
De bevindingen zijn volgens Longo mogelijk relevant voor het onderzoek naar psychiatrische stoornissen waarbij er een vertekend lichaamsbeeld optreedt, zoals anorexia nervosa.
"Het vertekend beeld dat onze hersenen van ons lichaam hebben, zou in sommige gevallen wel eens heel dominant kunnen worden bij mensen, waardoor ze bijvoorbeeld een eetstoornis ontwikkelen", aldus de onderzoeker.
(Bron)

Geen opmerkingen: