Zeker 200.000 Nederlandse ouderen mishandeld
AMSTERDAM - Ongeveer 200.000 ouderen worden jaarlijks in Nederland mishandeld. Ouderenorganisatie ANBO heeft dinsdag een bericht daarover in dagblad Sp!ts bevestigd. Het is dinsdag de Internationale Dag tegen Mishandeling van Ouderen.
Dit zijn echter alleen maar de gevallen waarvan melding wordt gemaakt. ANBO vreest op basis van ''signalen uit het veld'' dat het werkelijke aantal mishandelingen nog vele malen hoger ligt.
Volgens de organisatie komt mishandeling van ouderen voor in alle lagen van de bevolking.
Het gaat om lichamelijke en psychische mishandeling, maar ook om financiƫle uitbuiting, verwaarlozing en seksueel misbruik.
Ouderenorganisatie ANBO wil dat mishandeling van ouderen, net als mishandeling van kinderen, apart in de wetgeving wordt opgenomen.
Zo kan de mishandeling van deze kwetsbare doelgroep sneller en adequater worden aangepakt, stelt de organisatie.
''Veel mishandeling van ouderen is onzichtbaar'', meldt een zegsvrouw. Excuses voor incidenten zijn voor de daders eenvoudig te verzinnen.
''Een gebroken arm komt dan bijvoorbeeld door broze botten'', noemt ze als voorbeeld. Ook denken veel ouderen dat bepaalde dingen niet onder mishandeling vallen.
''Ik ken een incident waarbij een kind dreigde de kleinkinderen niet meer op bezoek te sturen tenzij moeder 1000 euro neertelde. En toen zij daar aan toegaf, ging het van kwaad tot erger.''
De daders van ouderenmishandeling zijn vaak ook mensen uit de naaste omgeving van de slachtoffers.
''Familieleden, partners, verzorgenden of mantelzorgers'', stelt de ANBO. ''Dat maakt het alleen maar schrijnender. En nog moeilijker om de vinger er op te leggen.''
De ouderenorganisatie gaat er daarom bij het ministerie op aandringen ouderenmishandeling apart in de wetgeving op te nemen.
Ook wil de organisatie dat bijvoorbeeld artsen wordt geleerd op welke signalen zij moeten letten als ouderen zich melden met verdachte klachten.
(Bron)
En net als met mishandeling van kinderen of binnen een relatie: de slachtoffers durven niet aan de bel te trekken omdat ze afhankelijk zijn van de mishandelaar(s).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten