'Gemeenten moeten uitkeringsbeleid aanscherpen'
DEN HAAG - Gemeenten moeten bijstandsgerechtigden verplichten te werken voor hun uitkering. Dat vindt een Kamermeerderheid van VVD, CDA en LPF, schrijft De Telegraaf zaterdag. Volgens deze partijen is de werkverplichting daarnaast een goede manier om mensen af te schrikken die onterecht een uitkering aanvragen. De partijen zijn daarvan overtuigd geraakt naar aanleiding van resultaten van gemeenten die de werkprikkel al wel toepassen.
Sinds 1 januari 2004 zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor hun uitkeringsbudget. Door die wetswijziging hebben veel gemeenten hun uitkeringsbeleid al aangescherpt. Zo zou in Amsterdam tien procent van de uitkeringsgerechtigden hun uitkering hebben opgezegd of de aanvraag ingetrokken onder invloed van de werkplicht.
Iedere gemeente zou dit zogenaamde work-first-principe volgens de drie partijen moeten toepassen. De werkplicht betekent dat de aanvrager van een uitkering het werk moet accepteren dat hem door de gemeente wordt aangeboden.
De Wet Werk en Bijstand die vanaf 2004 geldt, is bedoeld om gemeenten zo veel mogelijk te prikkelen zo veel mogelijk bijstandsgerechtigden aan het werk te helpen.
(Bron)
Ik wil best verplicht werken, maar daar wil ik dan ook fatsoenlijk voor betaald worden. Voor mijn WW heb ik jarenlang premie betaald, als die uitkering wordt afgeschaft moet de premie ook afgeschaft worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten