dinsdag, januari 03, 2006

Caissière supermarkt weigert bedrijfshoofddoek

UTRECHT - Een caissière uit Tilburg weigert de hoofddoek te dragen die haar werkgever heeft geleverd. De hoofddoek is volgens de vrouw te dik en daardoor "ondraaglijk". Ze heeft een klacht ingediend bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGH) en beschuldigt supermarktketen Nettorama van discriminatie op grond van godsdienst. De zaak diende dinsdag voor de commissie.
De vrouw besloot op een gegeven moment, aldus een woordvoerster van de CGH, op haar werk een hoofddoek te dragen. De doek was echter niet in de kleuren van de bedrijfskleding bij Nettorama en het bedrijf kon ook geen hoofddoek leveren. Het bedrijf schorste daarop de vrouw korte tijd totdat de fabrikant van de bedrijfskleding een doek in de juiste kleuren kon verzorgen.
Ondanks advies van de fabrikant zelf, werd er een hoofddoek gemaakt die niet voor 100 procent van polyester is. "De doek is nu van erg dikke stof", aldus de woordvoerster. "De vrouw vindt het onacceptabel om die doek te dragen en daarom voelt zij zich gediscrimineerd." Het zou dertien weken duren voor een andere hoofddoek gemaakt zou zijn.
De CGH besloot dinsdag geen uitspraak te doen, maar vroeg de twee partijen nog eens met elkaar te overleggen om tot een oplossing te komen. "De commissie denkt dat de twee partijen er wel uit kunnen komen en wil daarom nog geen uitspraak doen." Bovendien, zo gaf de woordvoerster aan, is de werkggever bereid een hoofddoek te leveren die wel voor 100 procent van polyester is gemaakt. "Voor de overbruggingsperiode moet dus nog een oplossing komen." Het is de eerste keer dat een dergelijke zaak door de commissie wordt behandeld, aldus de woordvoerster.
(Bron)

Geen opmerkingen: